De zonnebeer ( Helarctos malayanus ) is de kleinste beersoort . Het dankt zijn gebruikelijke naam aan het witte of gouden slabbetje op zijn borst, waarvan wordt gezegd dat het de rijzende zon vertegenwoordigt. Het dier staat ook bekend als de honingbeer, wat zijn liefde voor honing weerspiegelt, of de hondenbeer, verwijzend naar zijn gedrongen bouw en korte snuit.
Snelle feiten: Sun Bear
- Wetenschappelijke naam : Helarctos malayanus
- Gemeenschappelijke namen : zonnebeer, honingbeer, hondenbeer
- Basisdiergroep : Zoogdier
- Maat : 47-59 inch
- Gewicht : 60-176 pond
- Levensduur : 30 jaar
- Dieet : alleseter
- Habitat : regenwouden in Zuidoost-Azië
- Bevolking : Afnemend
- Beschermingsstatus : Kwetsbaar
Beschrijving
De zonnebeer heeft een korte zwarte vacht met een bleek halvemaanvormig slabbetje dat wit, crème of goudkleurig kan zijn. Het heeft een korte, bleekgele snuit. De beer heeft kleine, ronde oren; een extreem lange tong; grote hoektanden; en grote, gebogen klauwen. De voetzolen zijn kaal, waardoor de beer in bomen kan klimmen.
Volwassen mannelijke zonneberen zijn 10% tot 20% groter dan vrouwtjes. Volwassenen zijn gemiddeld tussen de 47 en 59 centimeter lang en wegen tussen de 60 en 176 pond.
Habitat en verspreiding
Zonneberen leven in de altijd groene tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Hun leefgebied omvat Noordoost-India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Maleisië, Cambodja, Vietnam, Laos, Zuid-China en enkele Indonesische eilanden. Er zijn twee ondersoorten van de zonnebeer. De Borneose zonnebeer leeft alleen op het eiland Borneo. De Maleise zonnebeer komt voor in Azië en op het eiland Sumatra.
Eetpatroon
Zonneberen zijn, net als andere beren, alleseters . Ze voeden zich met bijen, netelroos, honing, termieten, mieren, insectenlarven, noten, vijgen en ander fruit, en soms bloemen, plantscheuten en eieren. De sterke kaken van de beer breken gemakkelijk noten open.
Op zonneberen wordt gejaagd door mensen, luipaarden , tijgers en pythons.
Gedrag
Ondanks zijn naam is de zonnebeer grotendeels nachtdieren. Hij vertrouwt op zijn scherpe reukvermogen om 's nachts voedsel te vinden. De lange klauwen van de beer helpen hem klimmen en scheuren ook termietenheuvels en bomen open. De beer gebruikt zijn extreem lange tong om honing uit bijenkorven te likken. Mannelijke beren zijn vaker dan vrouwtjes actief gedurende de dag.
Hoewel ze relatief klein zijn, staan zonneberen bekend als fel en agressief als ze worden gestoord. Omdat ze in de tropen leven, zijn de beren het hele jaar door actief en overwinteren ze niet.
Voortplanting en nakomelingen
Zonberen worden geslachtsrijp rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Ze kunnen op elk moment van het jaar paren. Na een draagtijd van 95 tot 174 dagen, krijgen de vrouwtjes een of twee welpen (hoewel tweelingen zeldzaam zijn). Pasgeboren welpen zijn blind en haarloos en wegen tussen de 9,9 en 11,5 gram. Welpen worden gespeend na 18 maanden. In gevangenschap socialiseren mannelijke en vrouwelijke beren en zorgen ze samen voor de jongen. Bij andere berensoorten voedt het vrouwtje haar welpen alleen op. De levensduur van zeer teruggetrokken wilde zonneberen is onbekend, maar beren in gevangenschap leven tot 30 jaar.
Staat van instandhouding
De IUCN classificeert de staat van instandhouding van de zonnebeer als 'kwetsbaar'. Berenpopulaties nemen in omvang af. De zonnebeer staat sinds 1979 op de CITES-bijlage I.
Gevaren
Hoewel het illegaal is om zonneberen in hun hele verspreidingsgebied te doden, is commerciële jacht een van de grootste bedreigingen van de soort. Zonneberen worden gestroopt voor hun vlees en galblaas. Berengal wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is ook een ingrediënt in frisdranken, shampoo en hoestdruppels. Ondanks hun temperament worden zonneberen ook illegaal gevangen voor de dierenhandel.
De andere belangrijke bedreiging voor het overleven van de zonnebeer is het verlies en de versnippering van leefgebieden als gevolg van ontbossing en menselijke aantasting. Bosbranden treffen ook zonneberen, maar ze herstellen meestal als er een naburige populatie is.
Zonneberen worden in gevangenschap gehouden vanwege hun commerciële waarde en voor het behoud. Ze worden gekweekt voor hun galblaas in Vietnam, Laos en Myanmar. Sinds 1994 maakt de soort deel uit van een fokprogramma in gevangenschap met de Association of Zoos and Aquaria en het Europese rassenregister. Het Bornean Sun Bear Conservation Centre in Sandakan, Maleisië, rehabiliteert zonneberen en werkt aan hun behoud.
bronnen
- Brown, G. Grote Beer Almanak . 1996. ISBN:978-1-55821-474-3.
- Foley, KE, Stengel, CJ en Shepherd, CR -pillen, poeders, flesjes en vlokken: de handel in berengal in Azië . Verkeer Zuidoost-Azië, Petaling Jaya, Selangor, Maleisië, 2011.
- Scotson, L., Fredriksson, G., Augeri, D., Cheah, C., Ngoprasert, D. & Wai-Ming, W. Helarctos malayanus (errata-versie gepubliceerd in 2018). De IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten 2017: e.T9760A123798233. doi: 10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T9760A45033547.en
- Servheen, C.; Salter, RE "Hoofdstuk 11: Actieplan voor het behoud van zonneberen ." In Servheen, C.; Herrero, S.; Peyton, B. (red.). Beren: statusonderzoek en actieplan voor natuurbehoud . Klier: Internationale Unie voor het behoud van de natuur. blz. 219-224, 1999.
- Wong, ST; Servheen, CW; Ambu, L. "Thuisbereik, bewegings- en activiteitspatronen en beddingsites van de Maleise zonberen Helarctos malayanus in het regenwoud van Borneo." Biologische conservering . 119 (2): 169-181, 2004. doi: 10.1016/j.biocon.2003.10.029